NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand

VEDNO V AKCIJI ZA VAS!

SELECT YOUR LANGUAGE


Notice: Undefined index: HTTP_HOST in /var/www/html/joomla/modules/mod_gtranslate/mod_gtranslate.php on line 82

 

Postavitve sistemov in osebnih računalnikov.

 

Na osebne računalnike se večinoma postavi sisteme podjetja Microsoft. V večji meri se nameščajo na osebne računalnike še vedno Windows XP operacijski sistemi. Ta operacijski sistem velja za zanesljivega in dobro deluje. Ponavadi zaradi večje varnosti dodatno poleg antivirusnega programa namestimo še požarni zid. Priporočamo tudi uporabo brezplačnih programov. Za brskanje po internetu priporočamo uporabo Firefoxa, ker je le ta varen in zasede malo prostora na disku. Za pisanje in preglednice pa priporočamo brezplačen program Open Office, ki je odličen in primeren za večino uporabnikov. Za vašo elektronsko pošto pa priporočamo brezplačni program Thunderbird. Večina programov, ki jih potrebujemo za normalno delo na računalniku je brezplačnih, tudi za poslovne uporabnike.

 

Na željo uporabnikov se namesti na osebni računalnik tudi ostale Microsoftove operacijske sisteme kot so Windows Vista in Windows 7.

 

V kolikor želi uporabnik imeti nameščen brezplačni operacijski sistem Linux, se namesti tudi tega, saj ta operacijski sistem v večini že vsebuje vse programe za normalno delo doma ali v pisarni. Priporočamo vam operacijske sisteme Fedora, Ubuntu, Suse ali Pingo.

 

Da je Linux povsem primeren in uporaben za delo doma in v poslovnih vodah lahko preberete v člankih, ki jih najdete na internetu. Tukaj je eden od teh člankov v reviji Monitor.

 

 

 

Postavitve sistemov za poslovne uporabnike.

 

Postavi se celotno omrežje od strežnika, do postaj, na katerih bodo uporabniki delali. Večinoma se na strežnike na katerih so vaši mrežni programi, datoteke in tiskalniki postavlja operacijske sisteme windows 2003 server in windows 2008 server. Na računalnike, ki so povezani na strežnik in na katerih se dela pa windows XP ali windows Vist.

 

 

 

Za povezavo uporabnikov v internetno omrežje se ponavadi uporabi Linux sistem. Na tem sistemu se namesti tudi napreden požarni zid, ki skrbi za varnost pred vdori. Prav tako je primerno, da se na tem strežniku namesti tudi elektronska pošta za uporabnike, saj nam Linux omogoča namestitev brezplačnih programov za elektronsko pošto. Prav tako kar nekaj orodij za neželena poštna sporočila (SPAM) in antivirusni program, ki preglejuje strežnik in elektronsko pošto. Na ta strežnik lahko namestimo tudi spletne strani podjetja, saj je le ta direktno povezan v svet.

 

 

 

Za poslovne uporabnike priporočam tudi uporabo skupnega koledarja, oziroma orodja, katerega bo vesel vsak direktor podjetja. Saj nam omogoča dostop do skupnih aplikacij. Naprimer elektronske pošte, skupnega koledarja, zapiskov, datotek. Na tržišču je sicer kar nekaj plačljivih programov za te namene. Brezplačen program, ki je na voljo je vsekakor dovolj dober tudi za zahtevnejše uporabnike. Priporočamo vam Egroupware, ki je zelo prilagodljiv in uporaben program. Na njihovi strani imate možnost ta program tudi preizkusiti, saj imajo demo uporabniški račun.